Poletje je za nas, ljubitelje knjig, zaradi počitnic, dopusta in več prostega časa najbolj primerna prilika, da nadoknadimo z branjem za vsa tista bolj zasedena obdobja med letom. Ker me prijatelji ali znanci kdaj vprašajo, kakšno psihološko literaturo priporočam, sem pomislila, da bi nekaj idej delila tudi z vami ­– bralci naših Empatikovih prispevkov. V nadaljevanju bom torej tokrat predstavila knjige, ki obravnavajo tematiko treh področij psihologije (socialna psihologija, psihoterapija in nevropsihologija) in ki so po mojem mnenju ene izmed najbolj poznanih tudi med laično publiko.

Philip G. Zimbardo: Luciferjev učinek

Najbrž ste že slišali za zelo odmevni Stanfordski zaporniški eksperiment? No, čeprav se vam to ime ne zdi znano, morda poznate filme, ki so bili navdihnjeni po njem: npr. nemški Das Experiment ali ameriški The Experiment. Gre za resnični eksperiment iz leta 1971, v katerem so preučevali, kaj se zgodi, če ljudem dodeliš nadrejeni ali podrejeni položaj. Dogajanje v eksperimentu je raziskovalcem skoraj šlo izpod nadzora, dodeljeni položaji so namreč na vedenje udeležencev tako vplivali, da so ga morali predčasno prekiniti, da ne bi bile tako psihične kot tudi fizične posledice zanje prevelike.

Philip Zimbardo z Luciferjevim učinkom razlaga ozadje dogajanja tega eksperimenta oziroma fenomena, kako socialno okolje in socialni položaj vplivata na posameznikove odločitve, vedenje in, če povem bolj senzacionalno, da se v določenih okoliščinah tudi ‘dobri’ ljudje spremenijo v ‘slabe’. Ja, priznam, ta knjiga vsekakor ni najbolj lahkotno počitniško branje!

 

Eric Berne: Katero igro igraš?

Naslednja knjiga se ukvarja z medsebojnimi odnosi, razumevanjem in analiziranjem načinov komuniciranja. Z branjem te knjige lahko dobimo vpogled v to, zakaj se v nekaterih odnosih počutimo manjvredne, z drugimi ljudmi pa zmoremo vzpostaviti enakovreden odnos. Ozavestimo lahko tudi odnos, ki ga imamo sami do sebe. Če prebrano uporabimo v svojem vedenju, bomo hitro opazili, da je kdaj naše vedenje popolnoma primerno naši starosti (oziroma naši razvojni stopnji), spet drugič pa se obnašamo kot naši starši ali pa se na nekaj odzovemo precej otročje. Vsa pojasnila, zakaj je tako, boste seveda našli v knjigi.

Avtor Eric Berne je iz te teorije, ki je opisana v knjigi, utemeljil tudi samostojno psihoterapevtsko smer, imenovano transakcijska psihoterapija.

Oliver Sacks: Mož, ki je imel ženo za klobuk

S tretjo knjigo stopamo v neznani in skrivnostni svet možganov. Avtor Oliver Sacks je kot nevrolog v svoji praksi spoznal mnogo zanimivih in nenavadnih kliničnih primerov ljudi z raznimi nevrološkimi motnjami. V svojem življenju je izdal več knjig, povezanih z delovanjem možganov, v tej pa je zbral  nekaj najbolj presenetljivih primerov svojih pacientov, ki svet doživljajo na precej neobičajen način. Preko krajših zgodb nas avtor popelje v kognitivne procese zaznavanja, interpretacije dražljajev, intelektualnih zmožnosti, ob tem pa ne pozabi na razumljivo in laikom prijazno razlago ter kanček humorja. Zanimivo je tudi spoznati, kakšen velik pomen za možgane postavlja avtor umetnosti. Med prebiranjem se boste lahko (znova) čudili in osupnili nad tem, kaj vse so zmožne in zakaj vse odgovorne naše male sive celice.

Za konec pa naj zaključim tako, kot bi zaključila s komerkoli, ki bi me vprašal za nasvet za kakšno knjigo – z dodatnim priporočilom. Za vse tiste, ki si želite beležiti vse knjige, ki ste jih prebrali in bi jih radi brali, izmenjevati mnenja, ocenjevati knjige ali si zadati letni izziv, priporočam spletno stran in aplikacijo Goodreads: