V teh čudnih časih se nam življenje vse bolj oži, naš vsakdan je zmanjšan na domače okolje in vse več oseb ostaja v karanteni ali samoizolaciji. Pravzaprav je ravno navdih za ta prispevek spontano nastal iz lastne izkušnje z namenom komu popestriti in strukturirati dneve in s tem omiliti to nenavadno nastalo situacijo. Z vami bi tako želela deliti nekaj enostavnih idej, kako si vse skupaj obrniti sebi v prid. Kaj torej lahko počnemo, ko imamo občutek, da se za štirimi stenami toliko dni zapored ne da nič zanimivega početi?

Ujeti trenutki v fotografijah

Prva ideja, ki bi vam jo rada predstavila, je pregledovanje in urejanje slik. V mislih imam več možnosti: od prenašanja slik z mobilnih telefonov ali fotoaparatov na neko trajnejšo spominsko napravo in razvrščanja v kategorije do pripravljanja slik za ustvarjanje albumov, ki so mimogrede zelo lepo darilo – zase ali za nam ljubo osebo. To je odlična prilika za urejanje slik iz našega zadnjega potovanja, morda celo prilika za preizkušanje kakšnega novega programa za oblikovanje slik ali posnetkov. Zgolj preprosto gledanje slik v galeriji na mobitelu ali na računalniku je lahko prijetno spominjanje lepih trenutkov. Zagotovo nas je veliko, ki imamo nekje še shranjene kakšne stare poskuse posnetkov s tako slabo kvaliteto slike in občutka za fotografijo, da nas ne bo pustila ravnodušne. Morda celo posežemo v stare albume slik iz svojega otroštva in se nasmejemo ob zelo (ne)izbranem okusu naših staršev za usklajevanje barv oblačil in mode nasploh.

Poddaje so nove nadaljevanke!

Ali – za tiste, ki ne veste, kaj ste pravkar prebrali – podcasti dohitevajo serije! No, v resnici nimam objektivne podlage za to svojo trditev, a vseeno menim, da se bo verjetno marsikomu po več urah buljenja v električne svetlikajoče naprave prileglo odpočiti svoje oči od svetlečih modrih zaslonov in dati prednost svojemu drugemu komunikacijskemu čutu. Obstaja veliko možnosti poddaj tako v slovenščini in angleščini kot tudi v drugih tujih jezikih, kar se izkaže za zabavno priložnost za preizkušanje slušnega razumevanja kot v srednji šoli. Ponujajo jih tako radijske postaje, zvezdniki, podjetniki in razni strokovnjaki na svojih spletnih straneh, najlažje pa jih bomo našli in izbrali kar preko mobilnih aplikacij, ki so temu namenjene. Pestrost tematik poddaj pa je presenetljivo malo da ne neskončna: od znanosti, tehnologije, športa, zabave in humorja, kriminalnega žanra (če se za poddaje tudi tako reče) do življenjskega sloga, glasbe, kulture … Skratka z njimi se bomo sprostili ali pa kaj novega naučili. Temu seznamu dodajam še nekaj svojih idej poddaj, ki pa so, seveda, povezane s temami iz psihologije:

Možgani na dlani

The Psych Files

Številke

Nova športna disciplina v karanteni: YT telovadba

Če nam trenutne razmere onemogočajo, da bi lahko obiskovali fitnese, športne telovadnice in ostala športna prizorišča, se je smiselno tudi na tem področju prilagoditi in poiskati še druge možnosti. Zopet nam tu pride naproti splet in z njim cela četa različnih vadb za vse okuse, oblike in zmožnosti. Dovolj je že manjši prostor, tepih, če nimate telovadne podlage in z vodo ali peskom napolnjene steklenice, če nimate uteži.

Krepiti duševnost

Obenem pa ne pozabimo na naše modre prednike, ki nas opominjajo na zdrav duh v zdravem telesu. Poleg telesne sprostitve poskrbimo tudi za svoje duševno počutje. Spremljamo ga lahko s kratkim dnevniškim zapisom ob večerih, zanj skrbimo z načrtovanjem in strukturiranjem naslednjega dne, na voljo pa so vam tudi razne sprostitvene vaje in meditacije, med katerimi lahko vaš um odplava v svet, ki ni omejen s štirimi zidovi. Pobrskate lahko tudi med našimi YouTube posnetki, ki so na voljo in si privoščite kratek izhod in oddih.

Raziskujmo možnosti in priložnosti

Zadnjo točko pa v roke prepuščam slehernemu bralcu tega zapisa in njegovi domišljiji, ki ga lahko privede do še bolj zanimivih in izvirnih idej. Pravzaprav je tako preprosto, kot se zdi: ker naši možgani vedno iščejo rešitve za nastalo situacijo, jim moramo le omogočiti, da jo bodo začeli iskati. Vprašajmo se, kaj so tiste stvari, ki smo jih vedno prelagali na tisti ‘takrat, ko bom imel čas za to’, katere konjičke in druge prostočasne aktivnosti smo z navdušenjem izvajali, kaj novega se lahko naučimo in kaj starega zopet obudimo. Morda je to razvijanje neke novodobne sposobnosti, kot je hitro tipkanje, ki nam bi prišla še kako prav, lego kocke ali sestavljanke, ki čakajo, da jih bo nekdo vzel s podstrešja ali pa glasbeni instrument, na katerem se je nabrala pajčevina. Verjamem in vem, da se za vsakogar nekaj najde!

Kljub vsemu času, ki se nam zdi, da smo ga na tak način pridobili, je pri uresničevanju idej, kaj vse lahko počnemo in opravimo medtem, treba biti previden in upoštevati obveznosti, ki nam kljub temu ostajajo. Tudi dan v karanteni ima le 24 ur, zato ne pozabimo biti do sebe prijazni in prizanesljivi, če si kdaj privoščimo preprosto lenarjenje. Za konec naj vam zaupam še eno stvar. V Empatiku se zavedamo, da so ti dnevi lahko tudi naporni, zato smo se odločili, da bomo za vse pripravili eno posebno popestritev. V ekipi že pridno delamo, tako da jo lahko pričakujete prav kmalu! Spremljajte nas in ostanite zdravi ter povezani med seboj!

Avtorica: Sara Bensa,  dipl. psih. (UN)